6,2’lik deprem sonrası konut fiyatları yükseldi: Yüzde 10’luk artış

İstanbul’da Deprem Sonrası Konut Fiyatları Arttı

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2’lik depremin etkisiyle kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 8-10 arasında bir artış yaşandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Akçam, depremin ardından İstanbul’da kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 8-10 arasında bir artış yaşandığını belirterek, “Ticaret Bakan Yardımcısı, deprem gecesi ‘Fiyatları arttıran ev sahipleri cezalandırılacak.’ şeklinde bir paylaşım yaptı. Bu, olumlu bir adımdır.” dedi.

Akçam, ertesi gün ve sonrasında fiyatları arttıran ev sahiplerine 250 bin lira ceza kesildiğini ifade ederek, “Fiyatları artıran kişilerin mutlaka cezalandırılması gerekmektedir. Bu tür suistimallerin önüne geçilmelidir. Özellikle emlak sahiplerinin talimatları doğrultusunda fiyat artışı yapılıyor. İlk suçlu, kiralık veya satılık fiyatını yükseltmeye çalışan ev sahibidir.” şeklinde konuştu.

Akçam ayrıca sektörde karşılaştıkları sorunlara da değinerek, emlak ilan sitelerinde yüksek fiyatlarla karşılaştıklarını ve bu konuda düzenleme yapılmasını talep ettiklerini vurguladı.

Kira Fiyatlarına İlişkin Önemli Değerlendirmeler

Enflasyondaki düşüşe dikkat çeken Akçam, nisan ayında kira artış oranının yüzde 51,8 iken, bu ay yüzde 48,2’ye gerilediğini belirtti. “Enflasyondaki düşüşle birlikte kira fiyatlarındaki artış hızı azalacak. Önümüzdeki dönemde kiralık konutlarda artış oranının düşmesini bekliyoruz. Yaz aylarında kira fiyatlarının daha istikrarlı seyretmesini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Konut arzının kiralık fiyatlarını etkilediğini söyleyen Akçam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un konut arzına yönelik açıklamalarına da değindi. “Sosyal konut projeleriyle barınma ihtiyacının karşılanmasıyla kiralık fiyatlarının düşeceğini öngörüyoruz. Memur tayinleri, öğrenci barınma ihtiyacı gibi geçici etkenler de kiralık fiyatlarını etkilemektedir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Akçam, sektördeki suistimalin önüne geçmek için elektronik kontratlar ve dijital takipler gibi düzenlemeler yapıldığını belirterek, bu düzenlemelerin kiralık fiyatlarını olumlu yönde etkilediğini dile getirdi. (AA)

Related Posts

Altın ve petrol fiyatları çıldırdı! Piyasalarda İsrail depremi

İsrail’in İran’a saldırmasının hemen ardından ons altın 3 bin 430 dolara fırladı. Gram altın ise 4 bin 380 TL’yi aşarak tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Petrol fiyatların da altına paralel şekilde yükselişe geçti. İsrail, düzenlediği saldırıda …

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

TİM Başkanı Gültepe: Faiz indirimi şart, yüzde 46 ile yüzde 50 ile olmaz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, enflasyonun düşmesi için herkesin indirim yapması gerektiğini dile getirdi. Dünya Gazetesi Recep İçer’in haberine göre, Kiradan ürünlere kadar herkesin feragatta bulunmasını öneren Gültepe …

CHP’li Barut: Yeterli üretim ve tüketim için destek şart

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Çiftçilerimiz ve halkımız darda, açlık ve kıtlık kapıda” dedi.

Mevduat faizleri güncellendi: 3 milyon TL konut kredisinin geri ödemesi belli oldu

Konut kredisi faizleri uçuşta. 10 yıl vadede toplam geri ödeme 21 milyonu aştı, en düşük taksit bile 91 bin TL’den başlıyor.

ABD’de tüketici kredileri beklentilerin üzerinde arttı

ABD’de tüketici kredileri, nisanda 17,9 milyar dolarla beklentilerin üzerinde artış kaydetti.