Dededen kalma 114 yıllık evin özelliği şaşırtıyor: Türkiye’de eşi benzeri yok

Yıllara meydan okuyan evinin artık buna dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen emekli teknisyen ve Kars Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Tekel, “Söz konusu taşınmaz Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Ruslar tarafından Kars’a yerleştirilen Almanlardan kalma bir taşınmaz olup, mimari açıdan tarihi özellikleri gösteren bu Alman evi Türkiye’nin doğusuna ilişkin seyahat raporlarında ve gezi kılavuzlarında yer alarak yerli ve yabancılar için ilgi çekici bir yer olarak bilinmektedir. Bu taşınmazın giriş kapısı ile dört pencere üzerinde İncil ve Zebur’dan çizgiler ile duvarlarında yağlı boya tabloları bulunmaktadır. Dedem ve babamdan bana intikal eden bu tarihi taşınmazı kendi imkanlarımla muhafaza ediyorum ve halen muhafaza etmeye devam ediyorum. 2010 Almanya Federal Cumhuriyeti Erzurum Fahri Konsolosu Dr. Sıtkı Yılmaz Kuşkay’ın ilgilenmesi sonucu Alman Büyükelçi Eckart Cuntz evimi ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve dış cephesi onarıldı” diye konuştu.

‘KUSURUN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUM’

Evinin, Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 12 Aralık 2018 tarih ve 2310 sayılı kararıyla 2’nci grup korunması gerekli mülkiyet kültür varlığı olarak tescil edildiğini ifade eden Tekel, “Söz konusu taşınmazın kuzey cephe duvarının 8-10 santim çökme, üç duvarın zemininden 60-70 santim yükseklikte, tavana yakın noktaların ise 20-30 santim dökülüp kabarmıştır. Ben emekli ve sabit gelirli biri olarak bu evde eşimle birlikte yaşamaktayım. Defalarca hasarı ilgililere bildirmeme rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. Mağduriyetim göz önüne alınarak bu taşınmazın iç dünyasının ilgililere incelenerek kusurun giderilmesini istiyorum” dedi.

‘DEVLETİN YETKİLİ KURUMLARI ONARABİLİR’

Mehmet Tekel, CİMER’e yaptığı müracaatta kendisine, “Mülk sahibince hazırlanacak proje kurula iletildiğinde değerlendirilmeye alınması ve uygun şekilde muhafaza edilmesi mülk sahibince restorasyon uygulamasının yapılması gerekmektedir” şeklinde bir cevap geldiğini belirtti. Tekel, bunu yapacak gücünün olmadığını, olsa bile işin ehli kişileri bulmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Bu evi ancak devletimizin yetkili kurumları onarabilir. Yapılması gereken sadece resimlerin ve yazıların bulunduğu odayı restore etmek. Türkiye’de eşi ve benzeri olmayan bu evin yıkılmaması için ilgili kurumların yardımını bekliyorum” diye konuştu.

Related Posts

Alevler içindeki İzmir’de Bakanlıktan belediyeye uçak reddi

Çeşme başta olmak üzere İzmir’in birçok bölgesinde günlerdir süren yangınlar ormanlık alanları küle çevirirken, yangın söndürme çalışmalarının yetersiz kalışı vatandaşlardan tepki topladı. Belediyenin yangın söndürme çalışmalarına yönelik katılımı tartışma konusu olurken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın bakanlıktan yangın söndürme uçağı satın almak ve kullanmak için belediye adına yetki istediği ancak onay alamadığı öğrenildi.

İsrail’in ablukası tedavilerinin yarım kalmasına yol açmıştı: Gazzeli hastalar Türkiye’ye getirildi

Gazze’de İsrail saldırıları nedeniyle tedavilerine devam edilemeyen 4 hasta ve beraberindeki 7 refakatçi uçakla Türkiye’ye getirildi. Hastalar Türkiye’de tedavi edilecek.

Microsoft binlerce çalışanını kapı dışarı edecek! Resmen duyurdular…

Microsoft’un açıklamasında, en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli olarak iş gücünde ayarlamalar yapıldığı bildirildi. Daha çevik hale gelmek amacıyla yönetim katmanlarının azaltılacağına işaret edilen açıklamada …

Kenan İmirzalıoğlu ekranlara A.B.İ ile dönüyor

Kenan İmirzalıoğlu 7 yıl sonra ekranlara geri dönüyor.

Muhammet Yakut ölümü ile ilgili detaylar ortaya çıktı: İşte son sözleri

Hakkında kırmızı bülten çıkarılan Muhammed Yakut, Almanya’da cezaevinden tahliye edildiği gün kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yakut’un son sözleri ise dikkat çekti.

Vedat Milor rakı masasında çılgına döndü, sosyal medya ikiye bölündü

Ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor, İstanbul Kuzguncuk’ta bir meyhanede rakı sofrasına çay getirilmesini eleştirdi. Tartışma sosyal medyayı ikiye böldü.