SGK’dan ‘sahte sigortalılık’ denetimi! Kimlerin emekli maaşı risk altında?

SGK, Emeklileri ilgilendiren ‘Sahte Sigortalılık’ İddialarını Araştırıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren ‘sahte sigortalılık’ iddialarına yönelik detaylı bir soruşturma başlattı. Özellikle SSK’da emekli olmak amacıyla, gerçekte çalışmayan kişilerin sigortalı gösterilmesiyle ilgili artan şüpheler, emeklilerin kafalarında büyük bir soru işareti oluşturdu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu incelemelerin kimleri kapsadığı, sorunun kaynağı ve olası yaptırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. İşte emeklilerin ve sigortalıların bilmesi gereken detaylar…

SGK ve Bireyler Arasında Kaynaklanan Sorunlar

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, TV100’de yaptığı açıklamada bu sorunun hem SGK hem de bireylerden kaynaklanan çeşitli sebepleri olduğunu belirtti. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek SSK’dan emeklilik hakkı kaldırıldı. Bu değişiklik, daha yüksek maaşlar ve daha kolay emeklilik koşulları sunduğu için birçok kişinin SSK’yı tercih etmesine neden oldu.

Emeklilik hesaplamasında, son 2520 gün içinde hangi statüde en fazla prim ödenmişse, emeklilik hakkı o sigorta kolundan kazanılıyor. Ancak, Bağ-Kur’dan emekli olmak daha zor ve maaşlar da SSK’ya kıyasla daha düşük olduğu için pek çok kişi SSK’dan emekli olmayı tercih ediyor. Özellikle 1260 gün ve üzerinde prim açığı olanlar, sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyormuş gibi gösterilip bu açığı kapatmaya çalışıyor. Bu durumda sahte sigortalılık söz konusu oluyor.

SGK Denetimleri ve Yaptırımlar

SGK’nın yürüttüğü denetimler sonucu, bir kişinin fiilen çalışmadığı belirlenirse, o dönemdeki sigorta primleri siliniyor. Eğer bu silinen günler sonrasında kişi, emeklilik için yeterli prim gününe sahipse, maaş almaya devam edebiliyor. Ancak, silinen prim günlerinden sonra emeklilik hakkı kaybolursa, ciddi yaptırımlar devreye giriyor.

10 Yıllık Geri Ödeme

Eğer sahte sigortalılık, vatandaşın hatası olarak kabul edilirse, kişi geriye dönük 10 yıl içinde aldığı emekli maaşlarını ve sağlık hizmeti giderlerini yasal faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalıyor.

Faiz Oranı

Geri ödeme durumunda, borca uygulanan yasal faiz oranı aylık %3,5 olarak belirlenmiş.

SGK Kaynaklı Hata

Eğer hata SGK’dan kaynaklanıyorsa, bu durumda vatandaş sadece 5 yıl boyunca aldığı maaşı geri ödemekle yükümlü oluyor.

Risk Altındakiler

Özellikle, SSK’dan emekli olmak için çalışmadığı halde sigortalı gösterilen kişiler, risk grubunda yer alıyor. SGK’nın incelemelerinde, fiilen çalışmadığı tespit edilen kişilerin prim günleri silinirken, maaş hakkı da iptal edilebiliyor. Bu nedenle, emeklilik planlaması yapılırken yasal sınırlar içinde hareket etmek büyük bir öneme sahip. Aksi takdirde, ilerleyen yıllarda ciddi maddi kayıplarla karşılaşmak mümkün olabilir.

Geri Ödeme Yapılmazsa Ne Olur?

Borçlu kişinin mal varlığı varsa, haciz uygulanabilir. Eğer mal varlığı yoksa, borç mirasçılara geçer. Mirasçılar, reddi miras davası açarak borçtan kurtulabilirler. Ayrıca, borçlu kişi başka bir işte çalışıyorsa, maaşına haciz konulabilir. Banka hesapları, taşınmazlar ve araçlar üzerinde de haciz işlemleri yapılabilir.

Related Posts

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı uyarı

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …