Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Kuzey Bölgelerine Yayılan Mantar Türü Solunum Yolu Hastalıklarına Neden Olabilir!

Manchester Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, Aspergillus fumigatus adlı mantar türü ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Bu mantar türünün şu anda genellikle Afrika ve Güney Amerika’da görüldüğü belirtilirken, uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle bu mantarın Avrupa ve Asya gibi kuzey bölgelerine doğru yayılmasının beklendiğini aktardı.

Araştırmanın lider yazarı olan Norman van Rhijn, mantar enfeksiyonlarının tedavisinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Yapılan çalışmaya göre, fosil yakıt tüketimi ve sera gazı emisyonlarının artmasıyla birlikte, mantarın yayılma alanının genişleyeceği gözlemlendi.

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle bu mantar türünün yayılma alanının 2100 yılına kadar %77 oranında artabileceğini öngörüyor. Bu durumun sadece Avrupa’da yaklaşık dokuz milyon kişinin sağlığını tehdit edebileceği belirtiliyor.

Özellikle kronik akciğer hastalığı bulunan ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin mantardan daha fazla etkilenebileceği vurgulanarak, bu kişilerin dikkatli olması gerektiği önemle belirtiliyor.

Related Posts

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.