Sermaye Piyasası Kurulu’ndan kripto varlık platformlarına yönelik ‘rezerv kanıtı’ düzenlemesi

SPK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Faaliyet İzinleri İçin Yeni İlkeler Belirledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yapılacak faaliyet izni başvuruları öncesinde platformların yapması gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak yeni kuralları açıkladı.

Haftalık bülteninde yer alan bilgiye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında her 3 aylık dönem için en geç ilk ay içinde rezerv kanıtı denetiminin yapılması için sözleşme imzalanacak. Bu sözleşme, yılın diğer dönemlerini de içerecek şekilde toplu olarak da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı, aynı şirkete en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme çerçevesinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetime tabi olan kayıtları ve sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİM RAPORLARINDA YER ALMASI GEREKEN BİLGİLER

Sözleşme imzalandıktan sonra belirtilen süre içerisinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından belirli bilgilerin denetçilere sunulması ve raporlarda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol bilgileri” ile “cüzdanlar ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiye”, “platforma ait kripto varlık ve nakit bakiyeler”, “saklama kuruluşlarının listesi” ve “banka ve hesap bilgilerini” sunacak ve bu bilgiler raporda yer alacak.

Denetimde, kripto varlık platformunun likit rezervindeki varlıkların tamamı incelenecek ve sonuçlar ayrıca raporda yer alacak.

DENETİM TARİHİ

Denetimden bir gün önce belirlenen tarihler kripto varlık platformu ile paylaşılmayacak ve denetçi, cüzdan adreslerini teyit edecek ve bunu raporda gösterecek.

Denetim sonuçları kıyaslanacak ve raporda cüzdan bakiyeleri ve doğrulama süreçleri hakkında bilgi verilecek.

Rapor, başdenetçi tarafından imzalandıktan sonra yönetim kuruluna teslim edilecek ve sonrasında SPK’ye gönderilecek.

Rapor, yalnızca yönetim kurulu ve SPK ile paylaşılacak ve belli asgari bilgileri içerecek.

Related Posts

17 bin liradan 100 bin liraya fırladı: Ferman gibi astılar

Vatandaşlar, konutlar ve araziler için rayiç bedelin binde 1’i, işyerleri için binde 2’si, arsalar için binde 3’ü oranın belirlenen tutarlarla emlak vergisi ödemelerini yapıyor. Muhtarlıklardan ilan edilen rayiç bedellere göre vatandaşlar güncel …

Brent petrol düşüyor: Orta Doğu ve dolar etkisi (2 Temmuz 2025)

Dün 67,32 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 67,09 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,97 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Bazı sanayi ürünleri ithalatı için tarife kontenjanı belirlendi

Bazı fermuar aksamları ve kimyasalların ithalatında tarife kontenjanı uygulanması kararlaştırıldı.

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.

Dünya Emekliler Günü’nde tepkiler yükseldi: ‘Hakaret değildir de nedir?’

30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde emekliler, düşük yaşam koşulları ve hak kayıplarına karşı tepkilerini dile getirdi. Sendikalar, yıllarca çalışan emeklilerin görmezden gelindiğini vurguladı. Sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştiriler öne çıktı.