ABD’de tüketici güveni son 12 yılın gerisinde

ABD’de Conference Board, mart ayında Tüketici Güven Endeksi verilerini açıkladı. Sonuçlara göre, tüketici güveni 7,2 puan azalarak 92,9 seviyesine geriledi. Analistler, endeksin 94,2 seviyesinde olmasını bekliyordu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Tüketici Güven Endeksi, şubat ayında 100,1 olarak hesaplanmıştı. Amerikalı tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan Mevcut Durum Endeksi, martta 3,6 puan azalarak 134,5’e düştü. Kısa vadeli gelir, iş ve iş gücü piyasası koşullarına yönelik tüketici beklentilerini yansıtan Beklentiler Endeksi ise aynı dönemde 9,6 puan azalışla 65,2’ye geriledi. Gelecek bir yıl içinde resesyon beklentisini yansıtan Beklentiler Endeksi, 80 eşik değerinin oldukça altında kalarak son 12 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Conference Board’un Kıdemli Ekonomisti Stephanie Guichard, tüketici güveninin dördüncü ay üst üste düşmeye devam ettiğini belirtti. Guichard, ekonomik endişelerin bireylerin kişisel finansal durumlarına olan etkisine dikkat çekti. Ayrıca, son dönemdeki piyasa dalgalanmalarının tüketicilerin borsaya yönelik düşüncelerini olumsuz etkilediğini ve enflasyon beklentilerinin yükseldiğini vurguladı.

Yüzde 5,8 olan 12 aylık ortalama enflasyon beklentisi, mart ayında yüzde 6,2’ye yükseldi. Özellikle temel gıda maddeleri ve ithalat tarifelerindeki artışlar nedeniyle tüketiciler endişeli.

KONUT SATIŞLARINDA YAVAŞLAMA SİNYALİ

ABD Ticaret Bakanlığı, şubat ayına ilişkin yeni konut satış verilerini açıkladı. Geçen ay yeni konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık yüzde 1,8 artarak 676 bin seviyesine ulaştı. Ancak piyasa beklentisi 682 bin seviyesindeydi.

Ocak ayında kaydedilen yüzde 6,9’luk düşüşe rağmen, yeni konut satışları şubat ayında yıllık bazda yüzde 5,1 arttı. Yeni konutların medyan satış fiyatı ise yıllık yüzde 3 düşerek 414 bin 500 dolara geriledi.

Related Posts

Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla ilk 6 aydaki enflasyon farkları netlik kazanırken, temmuzda memur ve emekli aylıklarına yapılacak artışın yanında yılın ikinci yarısında uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da…

17 bin liradan 100 bin liraya fırladı: Ferman gibi astılar

Vatandaşlar, konutlar ve araziler için rayiç bedelin binde 1’i, işyerleri için binde 2’si, arsalar için binde 3’ü oranın belirlenen tutarlarla emlak vergisi ödemelerini yapıyor. Muhtarlıklardan ilan edilen rayiç bedellere göre vatandaşlar güncel …

Brent petrol düşüyor: Orta Doğu ve dolar etkisi (2 Temmuz 2025)

Dün 67,32 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 67,09 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,97 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Bazı sanayi ürünleri ithalatı için tarife kontenjanı belirlendi

Bazı fermuar aksamları ve kimyasalların ithalatında tarife kontenjanı uygulanması kararlaştırıldı.

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.