Ekonomik büyümenin öncü göstergesi imalat sanayinde 13 aylık duraklama

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Nisan 2025 Raporu Açıklandı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketi sonuçlarına göre, imalat sektöründe Nisan 2025 dönemi performansı değerlendirildi. Anket sonuçları, sektördeki iyileşmeye işaret eden eşik değeri olan 50’nin altında kalırken, manşet PMI endeksi nisan ayında bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 47,3 seviyesinde gerçekleşti. Sektördeki performansta devam eden bozulma, faaliyetlerdeki kesintisiz yavaşlama eğiliminin 13. aya ulaştığını gösteriyor.

Üretimdeki Yavaşlama ve Yeni Siparişlerdeki Daralma Devam Ediyor

Nisan ayında üretimde yaşanan yavaşlama mart ayına kıyasla daha hafif olsa da 13. kez üst üste kaydedildi. Hem toplam hem de yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki daralmaların devam ettiği gözlendi. Talep koşullarının iç piyasada ve dış pazarlarda durgun olması, imalatçıları yeni siparişlerdeki yavaşlamaya bağlı olarak istihdamı azaltmaya ve satın alma faaliyetlerini daraltmaya yöneltti.

Tedarikçilerin teslimatlarını hızlandırdığı gözlemlenen Nisan ayında girdi fiyatlarında yaşanan yükseliş, enflasyonun da artmasına sebep oldu. Türk lirasındaki değer kaybı ve ham madde maliyetlerindeki artış da bu durumu destekledi. Nihai ürün fiyatlarındaki enflasyon ivme kazanarak son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Nisan ayında uluslararası ekonomik belirsizliklerin Türk imalatçılarının karşı karşıya kaldığı zorlukları artırdığını belirtti. Ancak bazı göstergelerde izlenen iyileşme sinyalleri, sektörün potansiyel bir büyüme bölgesine doğru ilerleyebileceği umutlarını artırdı.

Birçok Sektörde Üretim ve İstihdam Düşüş Kaydetti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Nisan 2025 raporuna göre, yeni siparişlerde genel bir ivme kaybının yaşandığı ikinci çeyreğin başlangıcı, birçok sektörde üretim ve istihdamı düşüşe götürdü. Nisan ayında, ağaç ve kağıt ürünleri sektöründeki düşüş göze çarparken, gıda ürünleri sektörü pozitif bir büyüme kaydetti.

Nisan ayında, tekstil sektöründe yeni siparişlerde belirgin bir düşüş yaşanırken, yeni ihracat siparişlerinde ise artışlar gözlendi. Üretimde genel bir yavaşlama meydana gelirken, gıda ürünleri sektörü dışında diğer sektörlerde düşüş kaydedildi.

İstihdamın azalma eğiliminde olduğu sektörlerde çalışan sayıları gerilerken, işe alımların arttığı sektörler de bulunuyor. Girdi maliyetlerindeki artış ve talepteki azalma, genel olarak satın alma faaliyetlerinde yavaşlamaya neden oldu. Tedarikçilerin teslimat sürelerinde iyileşmeler görülürken, girdi fiyatlarındaki artış enflasyonu etkiledi.

Related Posts

Ekonomistler açıkladı: Merkez Bankası ne kadar indirim yapacak?

Merkez Bankası’nın Temmuz toplantısında açıklayacağı faiz kararına ilişkin ekonomistler politika faizini 250 baz puan indirilerek faizi yüzde 43,50 olarak açıklamasını bekliyor. AYRINTILAR GELİYOR…

Küresel piyasalarda tarife paniği: Satış dalgası başladı! (14 Temmuz 2025)

ABD yönetiminin uyguladığı korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomiye olası etkilerine ilişkin soru işaretleri mevcudiyetini korurken, Trump’ın ülkenin önemli ticaret ortaklarından AB ve Meksika’ya yönelik 1 Ağustos’tan itibaren devreye …

Ege ve Akdeniz’e alternatif tatil cenneti: İstanbul’a 265 km uzaklıkta!

Kış aylarında yalnızca 4 bin civarında nüfusa sahip olan Enez, yaz sezonunda 80 ila 120 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Saros Körfezi’nin turkuaz denizi, inci gibi kumları ve doğal dokusunu koruyan sahil şeridi, tatilciler için adeta bir cennet …

Trump’tan sürpriz açıklama: “Powell’ı görevden almayacağım ama…”

ABD Başkanı Trump, sık sık hedef aldığı Fed Başkanı Powell’ı görevde tutacağını söyledi ancak faiz politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Trump, “Bize çok para kaybettiriyor, üç puan indirim şart.” ifadelerini kullandı.

Hilton’dan Türkiye’de sekiz yeni otel için imza

Hilton, Türkiye’de sekiz yeni otel için anlaşma imzaladığını duyurdu. Bu yeni anlaşmaların, markanın yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği çok adetli otel projesi imzasının bir parçasını oluşturduğu belirtildi.

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.