Fitch uyardı: Çöküş önlendi ancak dalgalanma devam ediyor

ABD ve Çin Arasında Varılan Geçici Gümrük Vergisi İndirimi Anlaşması, Fitch Ratings Tarafından Değerlendirildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin arasında varılan geçici gümrük vergisi indirimi anlaşmasını inceledi. Fitch’in açıklamasına göre, her iki ülkenin 3 ay boyunca gümrük vergilerini düşürme kararı, küresel çapta büyük bir ekonomik krizi önleme kararlılığını yansıtıyor.

Geçen ay yüksek tarifeler nedeniyle ABD-Çin ticaretinde bir yavaşlama bekleyen Fitch, bu durumun 2025 küresel büyüme tahminlerini düşürdüğünü hatırlattı. Ancak son anlaşma ile ABD’nin ortalama gümrük vergisi oranının %23’ten %13’e gerilediği ve bu durumun küresel büyümeye olan olumsuz etkileri biraz azalttığı vurgulandı.

Fitch, yeni tarife oranlarının hala oldukça yüksek olduğunu belirterek, geçen yılki %2,3 seviyesinin üzerinde olduğuna dikkat çekti ve ticari ilişkilerdeki belirsizliğin devam ettiğine işaret etti.

“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Olası”

Fitch’in açıklamasında, ABD-Çin anlaşmasının somut bir ekonomik etkiye yol açan ticaret savaşının sona ermediğine dikkat çekildi. Aynı zamanda, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Çin ithalatına bağımlılığı azaltarak “ekonomik ayrışma” sürecini devam ettirdiği ancak genel ayrışmanın ABD politikasının bir parçası olmadığı belirtildi.

Açıklamada, ABD’nin %31,8’lik tarife oranı ile en yüksek gümrük vergisini uyguladığı ticaret ortağı olmaya devam ettiği ifade edildi.

Trump yönetiminin amaçlarının ABD imalatını artırmak ve ticaret açığını azaltmak olduğu ve bu amaçla tarifelerin kullanıldığı belirtilerek, ticaret akışlarında ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanabileceği aktarıldı.

“Ticari Gerilim Azalırsa Büyüme Tahminleri Güncellenebilir”

Açıklamada, yüksek gümrük vergileri beklentisinin ithalattaki artışa sebep olduğu ve bu durumun ülke ekonomisinde daralmaya neden olduğu belirtildi.

Gelecek çeyreklerde ticaret ve ilgili verilerin dalgalı bir seyir izleyebileceği ifade edilirken, ABD-Çin görüşmeleri ve diğer ticaret müzakerelerine ilişkin belirsizliğin yatırımlar üzerinde bir fren işlevi görmeye devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, Haziran ayında yayımlanacak Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel makroekonomik tahminlerin güncelleneceği ve ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinde olumlu revizyonlar yapılabileceği belirtildi.

Related Posts

Rekabet Kurulu, Apple’ın da arasında olduğu şirketlere yönelik soruşturmanın kapsamını genişletti

Rekabet Kurulu, Apple’ın da arasında olduğu şirketlere yönelik soruşturmanın kapsamını genişletti

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı uyarı

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.