Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru Göz Hastalığı ve Özel Tanı Şartı

Kuru göz hastalığının toplumda yaygın ancak hafife alınan bir sorun olduğunu vurgulayan Göz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, gözyaşı üretimindeki azalma veya buharlaşma artışıyla ortaya çıkan belirtilerin, yanma, batma ve görme kalitesinde düşüşe neden olduğunu belirtti. Tedavide kişiye özel tanının önemine dikkat çekti.

‘Buharlaşma ya da Salgi Azalması Neden Olabilir’

Gözün iki temel tipi hakkında bilgi veren Dr. Tunç, “Buharlaşmaya bağlı olanlarla, gözyaşı salgısının azlığına bağlı kuruluk olanlar arasında ayrım yapılır. Buharlaşma çevresel faktörlere bağlı olarak gelişirken, salgı azlığı genellikle romatolojik veya otoimmün hastalıklara bağlıdır. Bu farkı belirlemek tedavi sürecinde büyük önem taşır.” şeklinde konuştu.

Tedavinin hastaya özgü olarak planlanmasının gerekliliğini vurgulayan Dr. Tunç, “Gözyaşı damlalarının seçimi titizlikle yapılmalıdır. Uzun süreli kullanımlarda koruyucu madde içermeyen damlalar tercih edilmelidir. Kirpik diplerinde yağ eksikliği olan hastalar için yağlı içerikli damlalar, buharlaşma baskın ise yüksek miktarda hiyaluronik asit içeren damlalar önerilmektedir.” şeklinde konuştu.

‘Steroid Damlaların Hekim Gözetiminde Kullanılması Önemli’

Dr. Tunç ayrıca, kortizonlu (steroid) damlaların bilinçsizce kullanılmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Steroidler ilk kullanımda hastaya önemli bir rahatlama sağlayabilir, ancak uzun süre kontroldışı kullanımı katarakt veya göz tansiyonu gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle mutlaka hekim gözetiminde kullanılmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘Hayat Tarzı Değişiklikleri Etkili Olabilir’

Buharlaşmaya bağlı kurulukta çevresel faktörlerin önemine dikkat çeken Dr. Tunç, “Telefon veya bilgisayar ekranına uzun süre bakma, klimalı ortamlar, rüzgar gibi etkenler gözyaşını hızla buharlaştırabilir. Bu tür kuruluklarda yaşam tarzı düzenlemeleri semptomları önemli ölçüde azaltabilir. Gözyaşı üretiminin ciddi şekilde azaldığı ileri vakalarda ise otolog serum veya PRP damla tedavisi etkili olabilir. Hastadan alınan kan işlemlerden geçirilerek damla formunda kullanılır. PRP damlaları, göz yüzeyinin iyileşmesine yardımcı olur ve ağır durumlarda olumlu sonuçlar sağlayabilir.” dedi.

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni program: ‘Sağlıklı Yaşlanma’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve yaşlanırken sağlıklı kalabilmelerini desteklemek amacıyla “Sağlıklı Yaşlanma” programını hayata geçireceklerini belirtti.