İstanbul’un edebiyat yolculuğu: “Hikâye İstanbul’da Geçiyor”

İstanbul: Batılı Yazarların Hayal Gücündeki Şehir

İstanbul, divan şairlerinin övdüğü bir şehir olmanın ötesinde, Batılı yazarları da etkilemeyi başarmıştır. Voltaire, Ian Fleming, Jules Verne, Lord Byron, Pierre Loti ve Virginia Woolf gibi isimler, bu eşsiz şehrin büyüsüne kapılmıştır. Kimi yazarlar, hiç ziyaret etmedikleri halde İstanbul’u eserlerinin merkezine yerleştirmiş, kimileri ise şehri öykülerinde adeta canlandırmıştır.

İstanbul, bilim kurgu ve fantastik hikayelerin de vazgeçilmez mekanlarından biri olmuştur. Ömer M. Koç’un zengin kitap koleksiyonundan çıkan Batı edebiyatının İstanbul’u konu alan eserleri, bu gerçeği bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Hikayeler İstanbul’da Geçiyor Sergisi

İstiklal Caddesi’ndeki Meşher’de düzenlenen “Hikayeler İstanbul’da Geçiyor” sergisi, okuyucuları 16. yüzyıldan günümüze uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. Sergide, yaklaşık 300 kitap, yazarların el yazmaları, nadir ilk baskılar ve imzalı eserler sergilenmektedir.

İstanbul’da Casusluk Hikayeleri

Sergideki kitaplar arasında İstanbul manzaraları farklı bir perspektiften sunulmaktadır. Antoine le Camus gibi yazarlar, Harem’i fantastik bir şekilde betimlerken; casusluk hikayeleri de bu eserler arasında yer almaktadır. Victor Hugo ve Ian Fleming’in eserleri, casusluk temasını İstanbul’a taşıyan örneklerdendir. Ayrıca, sergide Hugo’nun nadir nüshaları da ziyaretçilere sunulmaktadır.

Merak Edilen Şehir: İstanbul

Victor Hugo ve Jules Verne gibi Batılı yazarların İstanbul’u sadece hayallerinde betimlemeleri, şehrin ne kadar büyüleyici olduğunun bir kanıtıdır. Sergi, ziyaretçilere beş yüzyıllık bir yolculuğa çıkarma fırsatı sunarken, İstanbul’a dair farklı perspektifleri keşfetmelerine olanak tanımaktadır.

İstanbul kitaplarından sinemaya uyarlanan sahnelerin yanı sıra, sergide Sultan Abdülhamid’in Pierre Loti’ye hediye ettiği nadir nesneler de yer almaktadır. Serginin küratörü Şeyda Çetin’in belirttiği gibi, sergi İstanbul’u edebiyatla besleyen bir perspektifle ele almaktadır.

İstanbul’un edebiyat dünyasındaki önemini keşfetmek için “Hikayeler İstanbul’da Geçiyor” sergisini ziyaret edebilir, Batılı yazarların şehre olan hayranlığını daha yakından gözlemleyebilirsiniz.

Related Posts

ALES giriş belgeleri erişime açıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen 2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (2025-ALES/2) girecek adayların sınav giriş belgeleri erişime açıldı.

Taksim metro kapalı mı? M2 Taksim metro durağı ne zaman açılacak? 22 Haziran Pazar günü Metro İstanbul’dan açıklama geldi!

Taksim metro kapalı mı sorusu, 22 Haziran 2025 Pazar günü toplu ulaşım kullanacak vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Konuyla ilgili olarak da Metro İstanbul’dan da açıklama geldi. Bölgeye gidecek vatandaşlar M2 Taksim metrosu kapatıldı mı sorusunun yanıtına odaklandı. Peki Taksim metro kapalı mı, ne zaman açılacak? İşte ayrıntılar…

YKS’de en erken ne zaman çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz, erken bitiren çıkabiliyor mu?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 bu hafta sonu gerçekleştiriliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine ulaşmak için ter dökeceği TYT, AYT ve YDT oturumlarında sınav süreleri, çıkış saatleri ve erken çıkış kuralları büyük önem taşıyor. Peki, YKS’den en erken ne zaman çıkılır? Erken bitiren adaylar sınav salonunu terk edebilir mi? YKS’de ( AYT, TYT, YDT) oturumlarını erken bitiren çıkabiliyor mu?

Hakimin reddi nedir, sebepleri nelerdir? Hakimin reddi talebini kim inceler?

Hakimin reddi davası, belirli dönemlerde gündemde yer alan konular arasında yer alıyor. Hakimin reddi, bir davaya bakan hakimin tarafsızlığını sağlamak amacıyla getirilen hukuki bir müessesedir. Hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya davaya bakamayacağı hallerin varlığı durumunda, dava taraflarının hakimi reddetme hakkıdır.

Şökk ne demek? Ş.Ö.K.K. ile geçti ne anlama gelir? İşte, Ş.Ö.K.K.-4 ve Ş.Ö.K.K.-5 ile geçti ifadesinin anlamı

Karnede ŞÖKK ile geçti ifadesi kafalarda soru işareti bırakan unsurlar arasında yer alıyor. Bugün milyonlarca öğrenci karnesini eline alıyor. Öğrenciler bugün aldıkları karnelerle birlikte yaz tatiline başlıyor. Kimi öğrenciler takdir ve teşekkür belgesi alırken bazı öğrencilerin de birkaç tane zayıf notu olabiliyor. Karnesini eline aldıktan sonra “Ş.Ö.K.K” ibaresini gören öğrenciler “Karnede ŞÖKK ile geçti ne anlama geliyor?” sorusuna cevap arıyor. İşte karnede yer alan ŞÖKK kelimesinin anlamı!

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ ALMA EKRANI PDF İNDİRME LİNKİ (ÖSYM AİS) || Üniversite sınavı ne zaman 2025? YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır, YKS sınav giriş belgesi çıktısı sorgulama ekranı

YKS sınav giriş belgesi ösym giriş ais sorgulama ekranı sınav öncesi araştırmalar arasında yer alıyor. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS için giriş belgeleri yayınlandı. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite bölümlerine girmek isteyen adayların heyecanla beklediği YKS sınavı 21-22 Haziran’da 81 ilde organize edilecek. Üniversiteye giriş kapsamında uygulanacak olan söz konusu sınav öncesi üniversite sınavı yerleri ÖSYM’nin AİS ekranından erişime açıldı. YKS kapsamında, 21 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT), 22 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek. Peki, YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır? Üniversite sınavı ne zaman 2025? YKS sınav giriş belgesi alma ekranı…