SGK’dan ‘sahte sigortalılık’ denetimi! Kimlerin emekli maaşı risk altında?

SGK, Emeklileri ilgilendiren ‘Sahte Sigortalılık’ İddialarını Araştırıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren ‘sahte sigortalılık’ iddialarına yönelik detaylı bir soruşturma başlattı. Özellikle SSK’da emekli olmak amacıyla, gerçekte çalışmayan kişilerin sigortalı gösterilmesiyle ilgili artan şüpheler, emeklilerin kafalarında büyük bir soru işareti oluşturdu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu incelemelerin kimleri kapsadığı, sorunun kaynağı ve olası yaptırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. İşte emeklilerin ve sigortalıların bilmesi gereken detaylar…

SGK ve Bireyler Arasında Kaynaklanan Sorunlar

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, TV100’de yaptığı açıklamada bu sorunun hem SGK hem de bireylerden kaynaklanan çeşitli sebepleri olduğunu belirtti. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek SSK’dan emeklilik hakkı kaldırıldı. Bu değişiklik, daha yüksek maaşlar ve daha kolay emeklilik koşulları sunduğu için birçok kişinin SSK’yı tercih etmesine neden oldu.

Emeklilik hesaplamasında, son 2520 gün içinde hangi statüde en fazla prim ödenmişse, emeklilik hakkı o sigorta kolundan kazanılıyor. Ancak, Bağ-Kur’dan emekli olmak daha zor ve maaşlar da SSK’ya kıyasla daha düşük olduğu için pek çok kişi SSK’dan emekli olmayı tercih ediyor. Özellikle 1260 gün ve üzerinde prim açığı olanlar, sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyormuş gibi gösterilip bu açığı kapatmaya çalışıyor. Bu durumda sahte sigortalılık söz konusu oluyor.

SGK Denetimleri ve Yaptırımlar

SGK’nın yürüttüğü denetimler sonucu, bir kişinin fiilen çalışmadığı belirlenirse, o dönemdeki sigorta primleri siliniyor. Eğer bu silinen günler sonrasında kişi, emeklilik için yeterli prim gününe sahipse, maaş almaya devam edebiliyor. Ancak, silinen prim günlerinden sonra emeklilik hakkı kaybolursa, ciddi yaptırımlar devreye giriyor.

10 Yıllık Geri Ödeme

Eğer sahte sigortalılık, vatandaşın hatası olarak kabul edilirse, kişi geriye dönük 10 yıl içinde aldığı emekli maaşlarını ve sağlık hizmeti giderlerini yasal faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalıyor.

Faiz Oranı

Geri ödeme durumunda, borca uygulanan yasal faiz oranı aylık %3,5 olarak belirlenmiş.

SGK Kaynaklı Hata

Eğer hata SGK’dan kaynaklanıyorsa, bu durumda vatandaş sadece 5 yıl boyunca aldığı maaşı geri ödemekle yükümlü oluyor.

Risk Altındakiler

Özellikle, SSK’dan emekli olmak için çalışmadığı halde sigortalı gösterilen kişiler, risk grubunda yer alıyor. SGK’nın incelemelerinde, fiilen çalışmadığı tespit edilen kişilerin prim günleri silinirken, maaş hakkı da iptal edilebiliyor. Bu nedenle, emeklilik planlaması yapılırken yasal sınırlar içinde hareket etmek büyük bir öneme sahip. Aksi takdirde, ilerleyen yıllarda ciddi maddi kayıplarla karşılaşmak mümkün olabilir.

Geri Ödeme Yapılmazsa Ne Olur?

Borçlu kişinin mal varlığı varsa, haciz uygulanabilir. Eğer mal varlığı yoksa, borç mirasçılara geçer. Mirasçılar, reddi miras davası açarak borçtan kurtulabilirler. Ayrıca, borçlu kişi başka bir işte çalışıyorsa, maaşına haciz konulabilir. Banka hesapları, taşınmazlar ve araçlar üzerinde de haciz işlemleri yapılabilir.

Related Posts

Trump’tan sürpriz açıklama: “Powell’ı görevden almayacağım ama…”

ABD Başkanı Trump, sık sık hedef aldığı Fed Başkanı Powell’ı görevde tutacağını söyledi ancak faiz politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Trump, “Bize çok para kaybettiriyor, üç puan indirim şart.” ifadelerini kullandı.

Hilton’dan Türkiye’de sekiz yeni otel için imza

Hilton, Türkiye’de sekiz yeni otel için anlaşma imzaladığını duyurdu. Bu yeni anlaşmaların, markanın yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği çok adetli otel projesi imzasının bir parçasını oluşturduğu belirtildi.

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Klima ve vantilatör fiyatları her geçen yıl cep yakıyor: 1 asgari ücret 1 klima almıyor

Yaz aylarında en çok tercih edilen aletlerden biri olan klimaların fiyatları bu yıl ateş pahası. İnternette bulunan en düşük klima fiyatı asgari ücreti 2 bin lira aşarak 24 bin 699 lirayı buluyor. En yükseği ise 115 bin liraya kadar çıkıyor. Oysa iki yıl öncesinin fiyatlarına bakıldığında bir klimanın 10 bin liraya bulunduğu görülüyor. Klima ve vantilatör fiyatları artarken yurttaş, ucuz diye en düşüğü 137 liradan satılan el vantilatörleriyle serinlemeye çalışıyor.

Bakan Yumaklı: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirtti.