Welcome to Our Website

Sınırsız aydınlatma geleceği karartıyor

ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- Paris Belediyesi’nin iklim değişikliğine dair hazırladığı eylem planında başkentteki mağazaların ışıklı pano ve vitrin ışıklarının mesai saatleri haricinde kapatılmasına karar verilmesi Türkiye’de de aynı tasarruf tedbirlerini gündeme getirdi. Bir vitrin aydınlatmasının günlük üç saat kapatılmasıyla dahi ayda yüzde 33 enerji tasarrufu yapılabileceğini belirten uzmanlar, zaman sayacıyla aydınlatmalarda ciddi oranda elektrik tüketiminin azaltılabileceğini anlattı.

‘Zaman sayacı konulabilir’

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Nurullah Güleç, elektriğin büyük kısmının ithal edildiğine ve ithal enerji için çok ciddi miktarda para ödendiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Paris Belediyesi’nin eylem planı Türkiye’de de uygulanabilir. Anahtarlamanın (sigorta veya devre kesici) başına saatle kontrol edilebilir bir zaman sayacı konulması gerekiyor. Çok basit bir çalışma aslında. Gece 24.00’te ışıklar devreden çıkabilir, bunun sabah 06.00’ya kadar ayarlanması mümkün olabilir. Ülkemizde elektrik enerjisinin üretiminde halihazırda fosil yakıt kaynaklı elektrik kullanımı yüzde 60 civarındadır. En küçük tasarruf dahi karbon emisyonunun düşmesiyle çevre açısından olumlu bir adımdır.”

Doğalgaza bağımlıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı Aralık ayında resmi sitesinde yayınladığı bilgilere göre, elektrik enerjisi tüketimi 2022 yılında önceki yıla göre yüzde 0.5 oranında azaldı. Elektrik üretiminde yüzde 23.9’luk paya sahip doğalgazda ise geçen yıl 408 milyon m3 doğalgaz üretimi yapılmasına karşın 54.6 milyar m3 doğalgaz ithalatı yapıldı. Veriler doğalgaz ithalatına yüzde 99 bağımlı olunduğunu ortaya koydu.

3 saat karartmayla %33 tasarruf

İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali de aydınlatmaların belli saatlerde söndürülmesiyle yüzde 33 oranında tasarruf sağlanacağının altını çizerek, şu hesaplamayı Milliyet’le paylaştı:

“Bu konuda belediyeler bilinç oluşturabilir. İş yerlerine zaman sayacı yerleştirilerek bunu yapmak mümkün. Bu adımı atmak isteyen belediyelerle işbirliği yapabilir ve kendilerine ücretsiz danışmanlık yapabiliriz. Bir hesaplama yaparsak; normal bir vitrin aydınlatmasının iki adet 40 wattlık ray spot olduğunu düşünelim. Bu spotlar saat başı 1 KW enerji tüketir. Vitrinin 10 saat aydınlatıldığını düşündüğümüzde toplam 10 KW enerji harcanıyor. Bu rakamı, 4.60 TL ile çarptığımızda 10 saatte 46 liralık bir elektrik faturası ortaya çıkıyor. Bir ayda sadece vitrin aydınlatmasının masrafı 1380 lira. Bunu günde üç saat söndürürsek ayda 414 lira tüketicinin cebinde kalır. Diğer yandan harcanan enerjinin azalması genel toplama da katkı sağlar. Sadece günde üç saat tasarruf bile faturaya yüzde 33 indirim olarak yansıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir