AB, Suriye’ye Yönelik Yaptırımları Kaldırma Kararı Aldı
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık.” şeklinde bir mesaj paylaştı.
Kallas, “Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz.” diyerek AB’nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.
AB’nin Suriye’ye Yönelik Yaptırımları
AB, Suriye’ye yönelik yaptırımlarını Mayıs 2011’de iç savaşın patlak vermesinin ardından başlattı. Bu kapsamda, rejimle bağlantılı ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler uygulandı. Beşşar Esed’den bakanlara kadar, rejimin iç çemberinde yer alan önemli isimler listede yer aldı.
AB ayrıca, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da getirdi ve rejimin finans ağının temelini oluşturan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılan malların ve bazı iletişim ekipmanlarının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içeriyordu.
AB, rejimin devrilmesinden sonra 24 Şubat’ta Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almayı” kararlaştırarak bu konuda ilk adımı attı. AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasının “geri döndürülebilir” olduğunu ve ülkedeki durumun yakından izlendiğini vurguluyor.