Yapay zekâ hesapladı: 1891 kişinin arasından aynı bilirkişinin düşme ihtimali nedir?

T24 Haber Merkezi 

T24 yazarı ve avukat Tolga Şirin, ChatGPT’ye “bilirkişi hesabı” yaptırdı. ChatGPT’ye göre; 24 dosyanın 1.803 bilirkişi arasından hep aynı bilirkişiye denk gelme olasılığı “çok küçük” kalıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘olmayan raporla görüş yazdı’ iddiasında bulunduğu bilirkişi S.B.’nin hep İBB ve hakkındaki dosyalarına baktığını söyledi. İmamoğlu, İstanbul’da 1891 bilirkişi varken dosyalara aynı bilirkişinin düşme ihtimalinin sormuştu. Yanıt yapay zekadan geldi.

Şirin’in konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle: 

“Olasılık hesabından çok anlamam. Fakat ChatGPT’den, 24 dosyanın 1.803 bilirkişi arasından hep aynı bilirkişiye denk gelme olasılığını hesaplamasını istediğinizde şöyle bir yanıt geliyor:

“24 dosyanın tamamının 1.803 bilirkişi arasından hep aynı kişiye denk gelme olasılığı yaklaşık olarak 7.18 x 10^(-79) olarak hesaplanmıştır. Bu, neredeyse imkânsız denilebilecek kadar küçük bir olasılıktır.”

Evrende bu olasılıkta gerçekleşen bir olay olmadığını ekliyor. Hatta bu olasılığın ancak kozmolojik olaylarda karşımıza çıkabileceğini söyleyerek bir kaç örnek veriyor:

•⁠ ⁠⁠Bir insanın kuantum fiziğiyle duvarın içinden geçmesi ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır.

•⁠ ⁠Evrendeki tüm atomların rastgele bir noktada toplanma olasılığı ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır.

•⁠ ⁠Evrende rastgele atomların bilinçli bir varlık oluşturma olasılığı ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır. Yine ChatGPT’ye göre: “Dünyada veya evrende bu kadar düşük olasılıkla gerçekleşen bir olay büyük ihtimalle hiç yaşanmamıştır. Ancak fiziksel veya teorik bazı imkânsızlıklarla kıyaslandığında, sizin verdiğiniz olasılık evrendeki en düşük ihtimallerle aynı seviyede diyebiliriz. Bu durum, rastgele bir süreçle dosyaların hep aynı bilirkişiye denk gelmesinin neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor. Eğer böyle bir şey olduysa, rastgelelik dışında başka faktörlerin devrede olması kuvvetle muhtemeldir.”

Yapay zekâ çağımızı değiştirecek.”

 

Related Posts

İsmet İnönü haklı çıktı: Bir ihanet bitti, diğeri Lozan’da başladı

Atatürk’ün silah arkadaşı 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, “Kendi içinde bizimki kadar çok hain yetiştiren hiçbir ülke yoktur” demişti. PKK kendini feshetmeden Avrupa’daki hainler için 2. Kürt Enstitüsü Lozan’da kuruldu hedefini de, “1923’te alınamayan Kürtlerin ulusal haklarını almak” olarak açıkladı…

İsrail Konsolosluğu önünde havaya ateş açan şüpheli tutuklandı

İstanbul’daki İsrail Başkonsolosluğu önünde elinde kılıç ve tabancayla havaya ateş açarak eylem yapan B.K. isimli şahıs, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

Aldatıldığını öğrenmişti: Genç kadın fare zehriyle öldürüldü

Aldatıldığını öğrenmişti: Genç kadın fare zehriyle öldürüldü

Üzerine fıstık ezmesi sürüp sınıfa girdi: Öğrencilere unutulmayacak bir ders verdi

Bir ilkokul öğretmeni, öğrencilerine anlatacağı konu hakkında müthiş bir hazırlık yaptı. Konuya dikkat çekmek için üzerine fıstık ezmesi sürerek giren öğretmen, öğrencilerine ömür boyu unutmayacakları bir ders verdi.

Araç kiralama sitesi üzerinden 122 kişiyi dolandırmışlar!

Sahte araç kiralama sitesi üzerinden 122 kişiyi dolandırdığı iddia edilen 101 şüpheli, Kocaeli merkezli 28 ilde yapılan eş zamanlı baskınlarla gözaltına alındı.

Türkiye’yi dehşete düşüren Bahar Aksu cinayetinde yeni detaylar ortaya çıktı

İstanbul Şişli’de 5 Mayıs Pazartesi günü sokak ortasında vahşice öldürülen Bahar Aksu cinayetiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.