Yatırım durgunluğa kredi takibe takıldı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Kredi Sorunları Devam Ediyor

Ani daralan ihracat pazarları ve Türkiye’de devam eden kur politikası, tekstil ve hazır giyim sektöründe işçilik başta olmak üzere maliyetleri artırıyor. Kredilerin arttığı bu süreçte son 2 yılda takibe düşen kredilerde yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı. Pandemi döneminde ihracatın artmasıyla birlikte sektörde borçlar da katlanarak arttı.

YATIRIM DA KREDİ DE GERİ DÖNMEDİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektörde borçluluk durumunun uzun süredir devam ettiğini ve 2022 sonrasında sektörde değişiklikler yaşandığını belirtti. 2022’de ihracatın arttığını ancak 2023’te yaşanan yavaşlama ile kredilerin de yavaşladığını dile getiren Kaya, sektördeki durumu şu şekilde özetledi: “Firmalar, bina, teknoloji ve ar-ge gibi alanlara yaptıkları yatırımların karşılığında krediler çektiler. Ancak 2023 ikinci yarısında başlayan yavaşlama ile krediler geri dönmedi. Para kazanamıyoruz ve borçlanıyoruz. Bunun sonucunda takibe düşen alacaklar artacak gibi görünüyor.”

Tekstilde Yatay, Hazır Giyimde Düşüş

Son verilere göre, 2023’te 19.2 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim sektörü, 2024’te yüzde 6.9’luk bir düşüşle 17.9 milyar dolarlık ihracatla kapatırken, tekstil sektörü ise 2023’te 9.5 milyar dolar olan ihracatını küçük bir kayıpla 9.4 milyar dolara indirdi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün dünya pazarındaki payının arttığını ve konkordato süreçlerinin piyasayı etkilediğini belirtti. Öksüz, sektörün 2024’te dip yaptığını ve 2025’te bir toparlanma beklediklerini ifade etti.

Maliyetler Arttı, Krediler Ödenemedi

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, pandemi döneminde talebin arttığını ve pek çok firmanın yatırım yaptığını belirtti. “Bu dönemde makine yatırımları arttı ve bunların büyük kısmı kredi ile yapıldı. Sektörde düşük kâr marjları olduğu için firmalar maliyetlere karşı çok çalışmak zorunda kaldı. Kredileri ödemek için kâr elde etmek gerekiyor” diyen Öksüz, sektördeki yatırımların borçluluğu artırdığını vurguladı.

Related Posts

“İslam Kalkınma Bankası ile 740 milyon dolar tutarında finansman anlaşması imzaladık”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İstanbul’daki kamu hastanelerinin güçlendirilmesi ve deprem bölgesindeki eğitim yatırımları için İslam Kalkınma Bankası ile 740 milyon dolar tutarında finansman anlaşması imzaladık” dedi.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi -20 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,28 değer kazanarak 9.218,83 puana çıktı.

Ticaret savaşı sil baştan! Kanada’dan ABD’ye ek vergi sinyali!

Küresel tarife savaşlarının kızıştığı bir dönemde Kanada, çelik ve alüminyum ithalatındaki arz fazlasına karşı harekete geçti. Başbakan Mark Carney, ABD’ye yönelik yüzde 25’lik vergide artış olabileceğini açıkladı.

Akaryakıt devi yabancılara satılıyor! Türkiye’nin dört bir yanında şubesi vardı…

Türkiye genelinde 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Holding bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu …

Ekonomistler Merkez Bankası kararını yorumladı: Faiz indirimi için tarih belli oldu

Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı. Banka, piyasa beklentilerine paralel olarak faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Açıklanan karar sonrası ekonomistler faiz kararını değerlendirdi. Ekonomistler, İran İsrail savaşındaki belirsizliklere dikkat çekerek, Merkez Bankası’nın faz indirimine gideceği tarihe yönelik tahminde bulundular.

Avrupa’dan Google’a dev para cezasına onay

Avrupa Birliği’nin Google’ın rekabet kurallarını ihlal etmesini gerekçesiyle verdiği 4,1 milyar euroluk para cezasının Avrupa Adalet Divanı Başsavcısı Juliane Kokott uygun olduğu yönünde görüş bildirdi.